TGRWT #3: Strawberries with Campari and Coriander Filling

Strawberries filled with Campari and corianderThey go really well together food blogging event (TGRWT) is all about flavour pairing, that is combining ingredients and flavours that wouldn’t usually be put together and seeing how it turns out. Ingredients to pair this time are Strawberries & Coriander. For the third event (TGRWT #3), hosted by Evelin of bounteous-bites , I present strawberries, filled with a smooth jelly of Campari with Coriander. The idea for the Campari-filling I have found in Ulla’s Blog A moveable feast. The original recipe seems to come from Ferran Adria from El Bulli. All my contribution was the addition of coriander to the filling and reducing the amount of gelatin to make the jelly smoother. (Deutsche Zusammenfassung am Schluss) read more:

Ingredients
20 Strawberries (medium size)
1 dl Campari
15-20 Coriander seeds, squeezed (try taste after heating in the Campari)
1 small leaf of gelatin (1.9 g).

Preparation
Remove foliage and “dig a hole” in the strawberries: first drill the hole with the aid of a small apple corer, then remove the drilling core with aid of a small melon ball scooper . Then set the strawberries vertically on an oven grid.Strawbeeries with holes
Soak Gelatin for 5 mins. in cold water. Heat the Campari with the squeezed coriander seeds for about 5 mins. to 80°C then add the squeezed out gelatin leaf into it, stir until it has completely dissolved. Pour the liquid through a fine sieve into a small jug with nose. Fill the holes in the strawberries with the liquid gelatin-campari-solution and set the oven grid in a cool place.

Discussion
The resulting strawberries were a very tasty pre-dessert. The coriander seeds fit very well to the bitter Campari and the strawberry. May be, that the bitterness of the Campari did mask the strong taste of the coriander a little bit. I did abstain using the other ingredients of the original recipe like lemon peel and wasabi. Just strawberries, Campari and Coriander. When you bite on such a strawberry, the filling is squeezed out in the mouth and the Campari/Coriander taste released. Try it ! Thanks to Ulla for this very simple, but very effective recipe !

Deutsche Zusammenfassung
In diesem kinderleicht herzustellenden Dessert werden zerquetschte Korianderkörner mit Campari erwärmt, Gelatine darin aufgelöst und in ausgehöhlte Erdbeeren abgefüllt. Das Aushöhlen geht leicht, wenn man die Erbeeren zunächst mit einem feinen Apfelausstecher anbohrt, dann den Bohrkern mit einem Pariser-Ausstecher raushebt. Wenn man auf die Erdbeeren beisst, flutscht die Füllung raus und gibt den Campari-Koriander Geschmack frei. Lustig, Gut, Wirkungsvoll !

14 thoughts on “TGRWT #3: Strawberries with Campari and Coriander Filling”

  1. @Bolli: Ging gut. Weiss nicht warum, der Campari hat den Koriander geschluckt. Hätte auch noch mehr Körner reingeben können. Wird einfach etwas bitterer.

  2. @bolli: natürlich Zitronenmelisse. Hier wollte ich nicht noch weitere Aromenträger reinbringen. drum sieht das Ganze etwas unfertig aus. Halbieren wie Ulla will ich sie auch nicht, wegen dem flutsch-effekt.
    Du bist klassisch ? Kochst klassisch ?

  3. Klassisch im Sinne von Gewürzen! Irgendwie mag ich es nicht, wenn ich Fenchel im Nachtisch finde oder Aubergine mit Schokolade….Drum die Melisse…..

  4. He,he,he……jetzt wird hier schon wie bei Ferran Adriá gekocht. Das sieht ja ganz nach Leistungsdruck aus! :))
    Gut, anstatt Weine zu schlürfen, werde ich diese Woche mehr kochen…….

  5. Ich musste ueber das Foto schmunzeln. Wir plagen uns mit Eierkartons und Folie rum, damit die Erbeeren stehen, dabei gibt es so viel einfachere Loesungen….

  6. I love it! Love it! LOVE IT!
    The idea of filling strawberries went through my mind too, but your take on it is absolutely fabulous. Filling berries is a wonderful idea – I can’t wait for the raspberry season to fill raspberries with chocolate…

    Thank you for participating!
    I’m looking forward to trying the recipe myself.

  7. Very interesting and unusual idea. Too bad that the strawberry season is over here in Estonia – I would have definitely tried this otherwise. Oh well, there’s always next year :)

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