Vegetable Terrine

Gemüseterrinne

best of 2007My contribution to the best of 2007 foodblogger’s recipe collection. Short english translation of a post, originally written in german: An easy vegetable terrine, something for the feast repertoire, not difficult to make at all. And even on the day before.

Ingredients
1 red, 1 yellow pepper skinned with the peeler
1 leek medium size
1 handful of small-broccoli florets, 1-2 carrots cut into small pieces, 1 handful of peas. These 3 vegetables can also be taken from a frozen vegetable mixture.

for the royale:
1.2 dl cream (25% fat)
1 whole egg (62g)
Pepper, salt or an organic vegetable paste

for the chives-sauce:
100 g sour-cream or curd
1 bunch of chives
Salt, pepper, lemon peel

Preparation
(1) Lay out terrine form (Staedter triangle, 450 ml) with food-wrap (Saran).
(2) Cut leeks (from the green part) in about 20 cm long leaf pieces, blanch about 3 minutes in boiling salted water, chill in cold water. Then split each sheet with a thin knife into two layers that are only half as thin as the original leaf. Dry leaves with kitchen paper.
(3) Lay out the terrine with the leek-leaves. It’s easy with the help of a Plastic-card.

split leak-leaves Lay-out split leak-leaves into terrine

(4) slice peppers with a suitable peeler and cut in long, broad stripes. Blanch the pieces about 4-5 minutes in boiling salted water. Chill in cold water. Dry the pieces with kitchen paper, then cut most of them in about  7-10 mm wide, long stripes. Set aside.
(5) Blanch other vegetables, cut into small pieces, or use frozen vegetables from a mixture.
(6) Prepare Royale: mix the egg with the cream.
(7) Coat the leak-leaves in the form with the Royale.  Then overlay the walls of the terrine with the stripes of the peppers. Alternate with colours. Fill in the remaining vegetables into the terrine.

Overlay walls of the terrine with peppers Fill terrine with the ramining vegetables

(8) Pour out the royale into the terrine. Beat terrine on the table, so that the royale can fill out the spaces. Cover the top of the terrine with pepper stripes, cover with the leak leaves and the food-wrap and close the terrine with the lid.
(9) cook terrine 1 hour in a water bath in an oven at 160 ° C. Water temperature at least 90-95 ° C. Height of water bath 3/4 of the terrine height.
(10) remove terrine, and allow to cool overnight in the refrigerator.

Terrine filled. Covered with peppers Terrine in the watherbath in the oven

Completion
Take out the vegetable terrine from the form, remove food-wrap and cut terrine into pieces. Serve with the chives-sauce.

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One thought on “Vegetable Terrine”

  1. Maidireristorante Blog propone a tutti blogger Chef e Chef lady l’esecuzione dello stesso piatto del Film ed inviarlo con link del proprio Blog e nome dell’esecutore a queste e-mail:
    g_lemura@hotmail.com
    gianmarialemura@hotmail.it
    I piatti saranno numerati e poi inseriti sul Blog e si commenteranno con le votazioni personali di ogn uno di noi per via demoscopica. L’esecuzione più votata avrà premio importante di visibilità. Non è una gara ma un confrontarsi simpaticamente nel descriverne i procedimenti adottati da ogni uno dei partecipanti. Chi vuole partecipare lasci commento ed invii due foto :una dall’alto sul piatto ed una in prospettiva come una normale foto visibile. Il fine del gioco è conoscersi e scambio opinioni, visibilità web , confrontarsi , aiutarsi ed instaurare un rapporto di amicizia sano.
    Avanti con le iscrizioni: nome Blog e nome e cognome nei commenti dello Chef o Chef Lady. Le foto inviate saranno postate man mano che ricevo.
    I piatti saranno numerati e poi inseriti su http://maidireristorante.splinder.com
    Volendo potete fare anche video e metterlo on line per visura.
    Regolamento .
    Verranno tenute conto le seguenti cose.
    • Il Tono degli ingredienti assemblati sinuosità tra di loro e trattamento di cottura
    • Originalità nell’esecuzione e praticita’.
    • Esecuzione velocità e svolgimento
    • Effetto della fotografia
    La giuria saremo noi stessi.Alla fine dell’evento ci sarà un
    commento esclusivo relativo alla manifestazione di Stefano Buso, opinionista e critico gastronomico di spicco collaboratore con giornali e portali web dedicati al Gusto,

    Inzio Giocogara 10/Aprile/2008 scadenza invio foto il 25/maggio/2008
    Valutazione vincitore giorni 5.
    risultato e verdetto del vincitore .1/giugno / 2008
    Il vincitore avra’ diritto ai segenti Premi:

    Il Blog Baol scriverà un post ispirato e dedicato al vincitore del “concorso”
    Mimmo BLOG
    Banner su Mai Dire Ristorante
    Premio oggettistico per casa offerto da Leonello Bocci
    Rilevanza dell’evento su Portale Importante BAOL con foto piatto e Chef o Lady Chef .
    Visibilita’ e segnalazione sul portale di Leonello Bocci sito molto particolare ed interessante su prodotti artgianali casalinghi e per ambienti commerciali
    Vincita di una coppa MAIDIRERISTORANTEBLOG in merito alla Gara che daro’ io stesso in sede da definire.

    Sperando siate in tanti a partecipare .
    Vi giunge il mio saluto con affetto.

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